Aquasolar.be - Energiebesparing met zonne-energie en zonneboilers Online platform over alternatieve energie en zuinige verwarming

 

Over Aquasolar.be

groene energie Aquasolar.be is een informatieve website boordevol online tips over duurzaam wonen. Of je nu op zoek bent naar advies om je energiefactuur te doen dalen of je de koe bij de horens wil vatten en je woning wil renoveren tot een lage energiewoning, hier vind je het binnenkort allemaal!

Of het nu gaat over de centrale verwarming of inschakelen van de verlichting, een energiebron heb je altijd nodig. Door over te schakelen naar alternatieve energie kan je echter heel wat geld uitsparen en help je bovendien ook het milieu een handje. De zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen zijn de meest bekende groene energiebronnen maar er zijn er ook nog heel wat andere! Denk maar aan wind-energie, zonneenergie, en warmtepompen op basis van lucht en water welke vaak gebruikt worden bij de verwarming van zwembaden.

 

Waarom alternatieve energie?

  • 1
    Goed voor het milieu en je leefomgeving.
    Dankzij alternatieve energie stoot je minder schadelijke stoffen uit en ligt het rendement ook een pak hoger.
  • 2
    Goedkoper verwarmen
    Centrale verwarming neemt een grote hap uit het huishoudbudget. Door alternatieve energiebronnen verlaag je deze aanzienlijk.
  • 3
    Toekomstgericht
    Energieprijzen swingen steeds vaker de pan uit. Met alternatieve energie beheers je zelf de energiebron rondom je woning.

Zonne-energie

Energiebesparing is de laatste jaren bijzonder populair en niet alleen de groene jongens houden er zich mee bezig. Steeds meer mensen raken zich bewust over de impact op hun omgeving en willen actief hun steentje bijdragen tot een betere leefomgeving.

Ook het feit dat alternatieve energie steeds beter wordt voor de portemonnee is ook mooi meegenomen. Veel mensen zien zonne-energie dan ook als een investering en durven de verwarming al eens wat hoger zetten tijdens de koude wintermaanden.

Door te kiezen voor alternatieve verwarmingsbronnen kan je bovendien ook aanspraak maken over diverse premies en subsidies. De verhalen dat zonnepanelen zichzelf terugbetalen op 5 jaar tijd en dat dakisolatie bijna gratis geplaatst kan worden is in sommige gevallen zeker waar. Als je wil uitsparen op je verwarming en elektriciteitsfactuur moet je dus zeker niet twijfelen!

 

 

Mogelijkheden van energiebesparing bij verwarming

verwarming

Verwarmingsketel vervangen

Wanneer je een bestaande woning op een goedkope en snelle manier energiezuinig wil maken is het vervangen van de verwarmingsketel een goed begin. In Vlaanderen staat de centrale verwarming in voor maar liefst 40% van het totale energieverbruik. Door over stappen naar een ketel met een beter rendement zoals de condensatieketel, hoogrendementsketel of zonneboiler kan je het verbruik met maar liefst 30% terugschroeven.

Wil je het echt grondig aanpakken dan kan je ook die loge verwarmingselementen zoals radiatoren vervangen door energiezuinigere elementen. Zo werkt vloerverwarming en wandverwarming op een veel lagere temperatuur waardoor de cv-ketel aanzienlijk minder belast zal worden. Het zijn voornamelijk de hoge temperaturen die er voor gaan zorgen dat er veel energie verloren gaat. meer tips vind je op www.centraleverwarmingcv.be.

 

 

verwarmingsketel

Verwarming minder hard zetten

Door je verwarming enkele graden minder hard te zetten kan je op jaarbasis honderden euro's besparen. Zet je verwarming dus niet onnodig hard op en doe liever een dikke trui aan. Kijk je 's avonds TV dan kan je ook een dekentje nemen om het warm en gezellig te maken. Ten slotte kan je de verwarmingsketel ook een half uurtje voor het slapengaan uitschakelen. De warmte zal nog even in de woonkamer blijven hangen waardoor je dus niet meteen de koude zal waarnemen.

 

cv-installatie onderhouden

Het onderhoud van een cv-ketel is verplicht door de Vlaamse overheid en daar zijn diverse goede redenen voor. Zo is het veel veiliger naar brandgevaar toe en zal je ketel ook veel beter werken wat het rendement ten goede komt. Zo spaar je heel wat energie uit.

 

 

Mogelijkheden van energiebesparing bij verwarming

Wanneer je van plant om energiezuinig te bouwen zijn er een paar factoren van levensbelang. De eerste belangrijke factor is isolatie. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder warmte of koude de woning kan verlaten. Een tweede factor is de aanmaak en het verbruik van energie. Bij een passiefwoning is het de bedoeling om zo weinig mogelijk energie te verspillen. Wordt er dan toch energie verbruikt dan is het van levensbelang dat het gaat om schone, groene energie. De laatste factor, welke zeker niet vergeten mag worden is ventilatie. Zonder zuivere lucht zal de luchtkwaliteit in een energiezuinige woning erbarmelijk zijn! Meer informatie over ventilatie lees je hier.

Tip: Kies voor balansventilatie met warmterecuperatie om zo weinig mogelijk energie te verliezen!

 

Manieren om je woning te verwarmen op basis van groene energie

zonneboiler op het dak

Wanneer je meer wil gebruik maken van groene energie, heb je verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen voor zonnepanelen, een zonneboiler, een kleine windmolen of een warmtepomp. Om te verwarmen is er de zonneboiler of de warmtepomp. Gebruik maken van groene energie, zal in de toekomst steeds belangrijker worden.

De zonneboiler

De zonneboiler verzamelt warmte op basis van zonnecollectoren die op het dak worden geplaatst. Op basis daarvan kan je je huishoudelijk water opwarmen. Hij kan ook dienen als binnenhuisverwarming. Er bestaan verschillende soorten zonneboilers. Afhankelijk van je budget en behoefte, kies je voor een bepaald type zonneboiler. Je kan er bij verschillende instanties premies voor krijgen.

 

 

lucht-warmtepomp

Warmtepompen

Je woning verwarmen kan ook op basis van warmtepompen. Hiervoor heb je een paar mogelijkheden. Warmtepompen werken op basis van de warmte van bodem, buitenlucht of grondwater. Je kan dus zelf kiezen met welke groene energie je je huis het liefst verwarmt. Wat betreft groene energie, zijn er dus zeker een aantal mogelijkheden. De overheid voorziet ook voor deze mogelijkheden financiële tegemoetkomingen in de vorm van een subsidie of premie. Het is belangrijk om steeds groener te gaan verwarmen. Wanneer je dus je verwarming wil vernieuwen, denk dan alvast eens na over deze alternatieven. Fossiele energie wordt steeds schaarser. We zullen er dus in de toekomst steeds duurzamer mee moeten omspringen. Bovenstaande alternatieven zijn alvast een stap in de goede richting.